Supersnelle zelfgemaakte zure mayonaise

Rating: 3.8/5. From 12 votes.
Please wait...
Difficulty
Makkelijk
Posted by
Posted on
1 st
Ei
50 ml
Olijfolie (mild)
125 ml
Zonnebloemolie
1 snufje
Zout
2 eetl
Citroensap
2 eetl
Balsamicoazijn (wit)
1 theel
Mosterd (glad)
1 st Ei50 ml Olijfolie (mild)125 ml Zonnebloemolie1 snufje Zout2 eetl Citroensap2 eetl Balsamicoazijn (wit)1 theel Mosterd (glad)
Supersnelle zelfgemaakte zure mayonaise

Wie houdt er niet van mayonaise? Zeker in Nederland eten we dit bij veel verschillende dingen, voor buitenlanders niet altijd even logisch… 😉 Zelf houd ik van mayo die een beetje zuur is en waar wat mosterd doorheen zit. Mayo met een wat meer Belgische of Franse slag, zeg maar.

Normaliter maak je mayonaise met een garde, door olie al kloppend druppelend toe te voegen aan een eierdooier. Als je niet te snel gaat (en de juiste olie gebruikt), krijg je vanzelf een dikker worden emulsie. Het kan echter even duren voordat je de juiste smaak en dikte te pakken hebt, mogelijk ten koste van je pols. Maar het kan ook sneller. Veel sneller. Met dit recept maak je binnen een minuut een heerlijke zelfgemaakte, zure mayonaise. Gewoon met je staafmixer.

Wat heb je hiervoor nodig? In principe dezelfde ingrediënten als je normale, favoriete zelfgemaakte mayo. In dit geval gebruik je echter niet alleen de dooier, maar het hele ei (dus ook het eiwit!). Toen ik dit recept vanmiddag probeerde, deed ik uit gewoonte alleen de dooier in de maatbeker. Het frustreerde me, dat dit alleen een geschift mengsel opleverde. Echter, toen ik later het eiwit nog toevoegde, stabiliseerde het mengsel en kreeg ik de mayo die ik wilde.

Het is eveneens van belang om een hoge beker met rechte wanden te gebruiken. Pak dus gewoon de beker die bij je staafmixer hoort, want daar past de mixer ook perfect in. In een kom werkt dit recept niet.

Probeer het eens en zie hoe makkelijk dit gaat. Als je dit geprobeerd hebt, doe je het in het vervolg altijd op deze manier en zul je veel vaker je eigen mayonaise maken. Uiteraard kun je naar hartenlust nog variëren met dit recept. Leef je uit met andere azijnen, mosterd of voeg kruiden toe aan de mayo. Voor elke gelegenheid is er wel wat te bedenken. Desondanks is deze basissaus op zichzelf al erg lekker. Bon appetit!

  1. Breek het ei en doe dooier én eiwit in een hoge staafmixerbeker (een beker met rechtopstaande randen, geen kom).
  2. Voeg de mosterd, olie, azijn, citroensap en het zout toe aan het ei.
  3. Zet de staafmixer op de bodem van de beker. Houd de beker goed vast, zet de staafmixer aan en trek deze langzaam omhoog. De mayo vormt zich in enkele seconden.
  4. Wil je de boel nog wat meer op smaak brengen? Doe dan de extra ingrediënten toe, roer deze door en haal eventueel de staafmixer er nog eens doorheen.